Wachttijd

Bijgewerkt (04-01-2025)

De wachttijd voor een behandeling is momenteel ongeveer 4 weken. De wachttijd gaat in nadat je aanmelding volledig is aangeleverd en aangenomen. Tijdens het eerste gesprek (de intake) maken we kennis en bespreken we je aanmeldklachten. Het tweede gesprek leg ik je het behandelplan voor en starten we de behandeling als jij je in het plan kunt vinden. Tussen deze twee gesprekken is geen wachttijd. 

 

De wachttijd gaat in nadat je aanmelding volledig is aangeleverd en aangenomen. Tijdens het eerste gesprek (de intake) maken we kennis en bespreken we je aanmeldklachten. Het tweede gesprek leg ik je het behandelplan voor en starten we de behandeling als jij je in het plan kunt vinden. Tussen deze twee gesprekken is geen wachttijd. 

 

Wanneer je de wachttijd te lang vindt (of als er een stop is) kun je je zorgverzekering vragen om zorgbemiddeling. Hierbij kijkt de zorgverzekering welke zorgaanbieder mogelijk (eerder) plek heeft.


Behandeling

PsychologiePraktijk Hooge biedt laagdrempelige, kortdurende en cliëntgerichte behandeling (dat was eerder de basis GGZ). Je kunt behandeld worden voor onder andere; stemmingsklachten, angstklachten, traumatische ervaringen en/of PTSS, of negatief zelfbeeld. Als je te kampen hebt met crisis gevoelige problematiek, een eetstoornis of een verslaving dan ben ik niet de goede behandelaar voor je. Ook doe ik geen onderzoek/diagnostiek naar o.a. intelligentie, AD(H)D of autisme. De praktijk biedt behandelingen in de Nederlandse taal. 

 
De praktijk richt zich op volwassenen (18+) met psychiatrische problemen (DSM-V). Ook mensen waarbij daarnaast sprake is van een verstandelijke beperking, NAH of bijvoorbeeld afasie zijn van harte welkom in de praktijk. 
 
Na het intakegesprek, waarin we kennis maken en bespreken wat je aanmeldklachten zijn, volgt de bespreking van je behandelplan. In dit plan staan je hulpvraag en behandeldoelen. Ook staat beschreven hoe de klachten kunnen verminderen of verdwijnen, zodat jij weer kunt functioneren op een voor jouw prettige manier. Tijdens deze behandelplanbespreking kun je aangeven of je je erin kunt vinden of dat er aanpassingen moeten komen. In de loop van de behandeling zullen we regelmatig terugkijken of we nog op de goede weg zitten. Dat doen we o.a. door de doelen na te lopen. Mogelijk maken we een 'signaleringsplan', of een 'doorpakplan', waarmee een eventuele terugval zo veel mogelijk wordt voorkomen. Er is altijd een mogelijkheid contact met mij op te nemen als je klachten (deels) terugkomen. Samen kijken we dan wat we het beste kunnen inzetten.Aan het einde van de behandeling lopen deze ook door, waarbij we kijken of jij weer op eigen kracht verder kunt.
 
Bij de start en na elke 8 weken ontvang je per mail de BSI-vragenlijst. Deze lijst laat zien hoeveel last je hebt gehad van psychische en lichamelijke klachten in de afgelopen tijd. Het meet ook het aantal klachten, de ernst ervan en hoe vaak ze voorkomen.

 

Je omgeving/familie wordt, daar waar helpend en in overleg met jou, betrokken bij de behandeling en er kan gebruik gemaakt worden van eHealth (denk aan modules, vragenlijsten en/of educatie).

 
Een greep uit het behandelaanbod

Online behandeling

Er is ook de mogelijkheid tot online behandeling via beeldbellen. Dit gebeurt via een beveiligde verbinding, via Embloom. Geef bij je aanmelding, of tijdens de behandeling, bij me aan dat je dit graag wilt.


Wat is kortdurende, generalistische behandeling?

  • De hulpvraag van jou staat centraal en niet de diagnose die volgens de DSM-V is toegevoegd.
  • Er wordt maatwerk geleverd (op basis van richtlijnen en bewezen effectieve interventies). Daarbij wordt rekening gehouden met nieuwe inzichten.
  • Tijdens de behandeling zal ik er op gericht zijn dat het zelf-herstellend vermogen van jou wordt bevorderd. Dit doe ik o.a. door: aan te sluiten bij je, je jouw verantwoordelijkheid (terug) te geven, risico’s te durven nemen, transparant te zijn en (zelf)kritisch te zijn.
  • Ik ben erop gericht om te reflecteren op cliënt- en praktijkniveau. Ontwikkelen en verbeteren staan hoog op mijn agenda. Dit in samenwerking met anderen en op basis van data (bijvoorbeeld door vragenlijsten, evaluaties en/of intervisie).
  • Behandelingen worden gestart met het uitgangspunt binnen 800 minuten af te ronden (max 13 sessies van een uur). Dit betekent niet dat de behandeling na 13 sessies per definitie wordt afgesloten. Heeft een behandeling meer tijd nodig, dan beslissen wij dit samen bij de start van de behandeling of tijdens een evaluatiemoment. De beslissing om langer te behandelen zal ik ook beschrijven in het dossier.